28 april 2010

lister

Satte ihop en lång sågställning av aluminium stegen + 2 bräden som jag fäste i stegen.I dessa skruvade jag fast brädet som ska sågas till ribbor.Blev en riktigt hyfsad arbetsbänk för ändamålet.

Provade såga några ribbor av ett långt panelbräde 21 mm tjockt och sågningen gick riktigt bra. Blev ännu mera övertygad av beslutet att ej bygga av granvirke, för testbräder var gran och de smala listerna brast mycket lätt vid kvistarna.









Sen var det dags att ändra om handsirkeln så den passa bättre till att såga ribbor med,iden med att sätta fast den på en skiva och i den fästa en sidoanslag, har jag sett som tips på nätet.

Tog en bra stund innan allt var i ordning och testribborna var i rätt dimension.

Sista bilden visar en liten del av ribborna (cedeträ) om jag hann såga till innan det var dax att fara på jobb.Nästan kvistfria bräden så bara något som gick av.Och det behövs nog en massa korta ribbor till bygget också.





Tein alumiini-tikapuista sahaustelineen. Johon kiinnitin pari lautaa johon rimoiksi sahattava lauta ruvataan kiinni.Tuli ihan kelpo työpöytä siihen tarkoitukseen.

Käsisirkkeliin piti tehdä hieman muunostöitä jotta se sopisi lista sahaukseen paremmin.Isompi pohjalevy(melamiini lastulevy) johon pidempi sivuohjuri levyn pala kiinnitin 5.2 mm päähän terästä(rimapaksuus)

Viimeinen kuva pieni osa rimoista valmiina,onneksi en valinnut kuusilautaa,koska testilauta oli kuusipaneli lautaa ja ohuet rimat katkesi helposti oksien kohdalla.Tuija on melkein oksatonta niin ei kovin moni rimaa katkea sen johdosta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar